Den otevřených dveří 30.11.2019

Irisa má 65 let a chystá Den otevřených dveří

 

Baňky, zvonečky, chaloupky. To jsou mezi zákazníky nejoblíbenější vánoční ozdoby z dílny vsetínského výrobního družstva Irisa. Z barevných provedení jim v letošním roce dominuje královská modř. Přesvědčit se o tom můžete třeba v sobotu 30. listopadu, na kterou Irisa připravuje Den otevřených dveří.

Irisa působí na trhu práce již 65 let. Za tuto dobu si vybudovala a drží místo jednoho z nejvýznamnějších zaměstnavatelů zdravotně postižených osob. Vždyť handicapovaní tvoří více než polovinu ze všech zhruba 320 zaměstnanců družstva.

Je obecně dobře známo, že k hlavním programům Irisy patří produkce vánočních ozdob. Zaměstnanci je kus po kusu vyrábějí výhradně ručně. Dodávány jsou nejen do tuzemska, ale i na zahraniční trhy. „Během jara a léta se zaměřujeme na západní Evropu, poté postupně i na tuzemsko,“ přiblížil vedoucí závodu výroby vánočních ozdob Vlastimil Juřička (na snímku), podle nějž Irisa letos vyrobí na 800 tisíc kusů vánočních ozdob. Jako novinku přitom letos nabízí předmalovanou ozdobu, kterou si zákazníci mohou sami dotvořit, a získají tak originální dárek.

Irisa se již pravidelně zapojuje i do dobročinné akce s názvem Dětské vánoční městečko, pro kterou vyrábí originální produkty. Výtěžek z jejich prodeje pak putuje na charitativní účely. „V minulých letech jsme pro tuto benefici vyráběli anděly a ptáčky, letos to bude medvídek. Jako symbol síly a odhodlání,“ řekl Juřička.

Pokud máte zájem si na vlastní kůži vyzkoušet náročnost výroby vánočních ozdob, nějaké si domů také zakoupit či si jen prohlédnout prostory podniku, můžete tak učinit v sobotu 30. listopadu, kdy Irisa pořádá Den otevřených dveří. Uskuteční se od 8 do 13 hodin v provozovně v Luhu III na ulici Jasenická. „Součástí bude i tombola, v níž každý los vyhrává,“ pozval Juřička.